Arches

archesEen aantal jaar geleden gebruikte Arches nog een dierlijke verlijming en sizing in hun papier.

En dit zorgde toentertijd voor een “o jee ik heb ergens in getrapt” moment, ik zat te schilderen in mijn kamer en heb een aantal keren onder mijn schoen gekeken. Een zoetige aan uitwerpselen denkende geur verspreidde het papier als je het nat maakte. erg in trek ook bij insecten, vooral de kleine steekmugjes uit Friesland, knutjes genaamd, ik zat aan de waterkant even na18:00 uur s`avonds, en ik had mijn schets gemaakt, en ik maakte de lucht nat om daar mijn eerste kleuren in te laten vloeien, de geur kwam en duizenden van die steekvliegjes kwamen op de geur af waarbij ze mij ook stekend bij de bron van al dat heerlijks weg joegen. Op tien meter afstand stond ik te wachten tot mijn papier weer opgedroogd was. Ik kon ook niet verder schilderen.

Een andere keer stond ik een dorpstafereel te schetsen, met op de voorgrond een grasveldje met uitzicht op een kerk, bomen en wat huisjes, ik stond op een B weggetje, wat vooral door fietsers gebruikt werd. Niet veel wandelaars, dus ideaal als je niet gestoord wilde worden. De Schets was klaar, dus tijd voor de eerste laag, ik schilder meestal mijn hele papier vol, op de paar witjes die ik wil sparen. Ik was klaar met deze laag, en er kwam een man aan gelopen die duidelijk interesse had in mijn schilder werk. “mag k even uw werk bewonderen” vroeg die, natuurlijk antwoordde ik. De man kwam dichterbij en de vers gemaakte natte laag van het riekende Arches papier drong zijn neus binnen, hij bekeek mijn werk een tiende van een seconde en deed toen weer twee stappen achteruit, en keek mij een beetje vies aan of ik zojuist iets erg ongepast had gedaan! Inmiddels was ik zelf allang gewend aan de geur van Arches, maar voor deze heer was de geur kennelijk van een andere bron afkomstig. Het drong tot mij door dat  de kijker niet doorhad dat de stank van het papier af kwam. Ja ik zie dat u een (vreemde) geur ruikt, dat kan best hoor zei ik nog! “ja ja” prevelde hij. Nee nee het is het echt het papier, dierlijk verlijmd en zo, ruikt u maar.
“nee het is goed zo” zei die, en liep gauw door!

Tegenwoordig heeft Arches een andere belijming, het ruikt nog een iets, ik mis het toch wel een beetje.

 

Categories Art

2 thoughts on “Arches

 1. Hi Edo, what an experience! I like the smell of Arches but obviously I never had one that smelled like what you’re describing! If it smelled so heavily outside in the open air that the passer-by ran away it must have been terrible!
  – Daniel

 2. Hi Daniel, well its the older Arches, from 15 years back or more.
  It was a smelly, and it belonged with Arches I think!
  That`s why I miss it stil!
  And the viewer was on the same distance as me at the time!
  So obvious he must have smell the paper too!
  Its just that when you paint in open air, always people passing by and want to talk when you do a wash and can`t stop!
  Regards Edo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.